Mi is az a Zöldövezet program?

Zöldövezet programunk 2005-től működik, hogy a támogatás segítségével településeink még több és szebb zöldfelülettel gazdagodhassanak. A program azonban nemcsak környezetünk megóvását tűzte ki nemes céljául, hanem a közösségek összefogását, a környezettudatosság erősítését is.

Amennyiben érdekel hogyan tudnál részt venni közösségeddel a programban, írj nekünk a zoldovezet@okotars.hu címre!

Támogatók

Kapcsolat

Telefon: +36 1 411 3500
Fax: +36 1 411 3515
Web: www.okotars.hu
E-mail: info@okotars.hu
Székhely: 1056 Budapest, Szerb utca 17–19
Levelezési cím: H-1463 Budapest, Pf. 931

A park ami összeköt - Pusztaföldváron

A 2011-ben nyert Zöldövezet pályázatnak köszönhetően a MAG-HÁZ Egylet elkezdhette „Falunk ékköve” projektjét, amely során Pusztaföldvár két településrésze („Újfalu” és „Nagyfalu”) között alakítottak ki egy parkot. A park létrehozásával – többek között – az volt a cél, hogy az újfalusi részt jobban be tudják kapcsolni Földvár életébe.

A park tervét lakossági fórum keretében közösen dolgozták ki. A terület kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy az egész településről könnyen elérhető legyen, s minél több csoport használni tudja. Így például: iskolás és óvodás gyerekek csoportos foglalkozásokat rendezhessenek itt, a fiatalok „bandázhassanak" anélkül, hogy a lakosságot az esetleges hangoskodással zavarnák, az idősebb generáció számára pedig kellemes, rövid sétával elérhető pihenőhelyként szolgáljon a szépen kialakított zöld terület. A park egy részét úgy tervezték meg, hogy az nagyobb csoportok (családok, baráti társaságok, civil szervezetek) fogadására is alkalmas legyen, padokkal, asztalokkal, szalonnasütő helyekkel.

A konkrét munkálatokat hosszas rákészülés előzte meg, de később ez az idő- és energiaráfodítás meghozta gyümölcsét. Az időpontot már hónapokkal a munka előtt többször, több helyen meghirdették. Az egyesület tagjai járták a falut, személyesen keresték fel a vállalkozókat, iskolát, óvodát, civil szervezeteket, illetve meghívójukat eljutatták a testvértelepülésekre és az egyesület erdélyi testvéregyesületéhez is. Az egyesület tagjai folyamatos mozgásban voltak a faluban, ismeretségi köreiken keresztül szinte az egész települést behálózták, így a legtöbb emberhez sikerült valamilyen személyes kapcsolódáson keresztül eljuttatniuk az információkat. Ennek köszönhetően a település apraját-nagyját sikerült megmozgatni, s bevonni a programba.

A parkosítás egy májusi napra esett. Az eseményre a falu lakosságának több mint 20%-a eljött, ezért minden eltervezett elem még ezen a napon a helyére került. A közösség elkötelezettségét mutatta, hogy a játszótéri elemeket a helyiek felajánlásaiból tudták megvásárolni. A közös munkát a nap végén egy finom bográcsos étel elfogyasztásával ünnepelték meg.

A park nevét egy névadó verseny keretében választották ki. A falu volt iskolaigazgatója és néprajzkutatója iránti tiszteletüket fejezték ki azzal, hogy a parkot „Pleskonics András Park”-nak keresztelték el.

A helyiek örömmel tapasztalták a munka során, hogy egy olyan ügyért, amely minden földvárit érint, megmozdulnak az emberek. A kezdeményező egyesület tagjai büszkék lehettek arra, hogy MAG-HÁZ tagok. Ezt a helyiek is érezték: a program befejeztével többen jelezték, hogy ők is szeretnének az egyesület tagjává válni.

A helyiek örömmel tapasztalták a munka során, hogy egy olyan ügyért, amely minden földvárit érint, megmozdulnak az emberek. A kezdeményező egyesület tagjai büszkék lehettek arra, hogy MAG-HÁZ tagok. Ezt a helyiek is érezték: a program befejeztével többen jelezték, hogy ők is szeretnének az egyesület tagjává válni.