Mi is az a Zöldövezet program?

Zöldövezet programunk 2005-től működik, hogy a támogatás segítségével településeink még több és szebb zöldfelülettel gazdagodhassanak. A program azonban nemcsak környezetünk megóvását tűzte ki nemes céljául, hanem a közösségek összefogását, a környezettudatosság erősítését is.

Amennyiben érdekel hogyan tudnál részt venni közösségeddel a programban, írj nekünk a zoldovezet@okotars.hu címre!

Támogatók

Kapcsolat

Telefon: +36 1 411 3500
Fax: +36 1 411 3515
Web: www.okotars.hu
E-mail: info@okotars.hu
Székhely: 1056 Budapest, Szerb utca 17–19
Levelezési cím: H-1463 Budapest, Pf. 931

Iszkaszentgyörgyi Természet- és Környezetvédő Egyesület

Az Iszkaszentgyörgyi Természet- és Környezetvédő Egyesület a 2011-ben elnyert Zöldövezet pályázat összegéből az „ITKERT” névre elkresztelt közparkot hozta létre. Ehhez segítségül hívta a település apraját, nagyját. Nagy örömükre a programmal elnyerték a 2012. évi Zöldövezet Díjat, amely 500 000 Ft újabb támogatást jelentett. A Díj az egyesület életében a második nagy elismerés volt a közösségért folytatott munkájukért. Az összeget az ITKERT továbbfejlesztésére használták fel.

Az egyesület azzal a szándékkal vágott bele a közösségi park kialakításába, hogy legyen egy békés, harmonikus hely, ahol a település különböző részein élő kisgyermekes családok, pihenésre vágyó idősek és játszani vágyó fiatalok egy térben jöhessenek össze, találkozzanak, beszélgessenek egymással.

A közparkot a település egy elhanyagolt részén alakították ki. Az első alkalommal terepet rendeztek és több száz cserjét ültettek el, majd kihelyezték a saját készítésű térelemeket. A Díj összegéből 18 fát és további 60 cserjét ültettek a területre, valamint újabb saját készítésű asztalokat és padokat cövekeltek le a parkban. Kialakítotak egy szalonnasütőt és egy növénykerengőt. Ez utóbbi a helyi őshonos növényeket mutatja be a botanika iránt érdeklődőknek. A közösségi munkában legtöbbet az önkormányzat, a helyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint lelkes lakosok, fiatalok segítettek.  A térelemeket az ALCOA Keréktermék gyáregység önkéntes csoportja festette le. A park építése kemény fizikai munka volt, hiszen rengeteg – korábban ott felhalmozott - szemetet, sittet, törmeléket kellett eltávolítani, s a talajt a növények számára élhetővé tenni.  Azonban az első körben elültetett növények a második ültetésre már virággal hálálták meg a kitartó munkát.

Az átadó ünnepségre a szervező csapat egy igazán kedves ötlettel rukkolt elő: az ünnepségen megjelent lakók közösen ültettek el egy fát, amelyhez 'ültetőföldet' az előző egy-két évben született kisgyerekek (illetve azok szülei) hoztak. A közös faültetéssel fejezték ki azt a reményüket, hogy a gyerekek majd gyökeret eresztenek a településen, s ők is gondozni fogják azt a szép parkot, amelyet most a szüleik alakítottak ki. A szervezők a nagyobb gyerekekről sem feledkeztek meg: az átadó ünnepségen hirdették ki a település helytörténeti vetélkedőjének nyerteseit. A győztes csapatok – mindenki legnagyobb örömére - házi sütésű tortákat kaptak ajándékba, amely torták hamarosan szintén a közösség részévé váltak....