Mi is az a Zöldövezet program?

Zöldövezet programunk 2005-től működik, hogy a támogatás segítségével településeink még több és szebb zöldfelülettel gazdagodhassanak. A program azonban nemcsak környezetünk megóvását tűzte ki nemes céljául, hanem a közösségek összefogását, a környezettudatosság erősítését is.

Amennyiben érdekel hogyan tudnál részt venni közösségeddel a programban, írj nekünk a zoldovezet@okotars.hu címre!

Támogatók

Kapcsolat

Telefon: +36 1 411 3500
Fax: +36 1 411 3515
Web: www.okotars.hu
E-mail: info@okotars.hu
Székhely: 1056 Budapest, Szerb utca 17–19
Levelezési cím: H-1463 Budapest, Pf. 931

Megújult a Cifrakert Előszálláson

Az Előszállási Gyermek és Ifjúsági Alapítvány a település 'Cifrakert'-jének megújítását szervezete meg a 2011-ben elnyert Zöldövezet támogatásból. A falu központjában található területre (7462 nm) már nagy igencsak ráfért a gondoskodás. A terület valaha botanikus kertként működött, benne sok szép őshonos fával, vízeséssel, csónakázó tóval. Idővel azonban gazdátlanná vált, s a lassú pusztulás következtében egyre kevésbé tudta betölteni ezt a szerepét.

A program résztvevői összefogtak hát, hogy közös erővel tegyék rendbe a kertet. A kezdeményezők minden segítő kézre számítottak: a sokféle munkával járó felújítás során 0-99 éves korig mindenki találhatott neki illő, kedvére való feladatot. A növények ültetésén túl ugyanis játszóteret, tűzrakó helyet, pihenőhelyeket is kialakítottak a területen. A játszótérre homokozó, hinták, padok kerültek, a pihenőhelynek szánt részekre asztalokat és padokat helyeztek ki.

Az első alkalommal a terület megtisztítása, az utak kialakítása, feltárása volt a cél. A munkát a helyi iskolások kezdték, vállalva, hogy tanórán kívül segítenek a falevelek összegyűjtésében. Hozzájuk később újabb csoportok csatlakoztak, fiatalok és idősebbek egyaránt.

A második alkalommal befejezték a terület rendbetételét: megtisztították a medencét, levágták a száraz ágakat, előkészítették az ágyások helyét a növények ültetéséhez, valamint nekiláttak a füvesítésnek is.

A harmadik alkalommal a fák és a cserjék ültettésével indítottak, majd a murvaterítés került sorra, legvégül a kerti bútorok kihelyezése volt a feladat. A padok, asztalok, szeméttartók, homokozók, hinták és a kerékpártároló a korábbi időszakban folyamatosan készültek el.

A program során fontos szerepet kapott a közösség. A kezdetekkor a szervezők szórólapokkal és telefonos megkereséssel igyekeztek bevonni minél több helyi lakót, s később is folyamatos tájékoztatással (helyi kábeltévén keresztül, intézményekben és a boltokban kihelyezett plakátokkal, szülői értekezleteken) tartották napirenden a park ügyét. Az idősebbeket személyesen keresték meg, s arra kérték őket, hogy segítsenek a helyieknek abban, hogy jobban megismerhessék a kert múltját, történetét.

A tervezési fázisban a közös megbeszélések menete, a felmerülő ötletek összehangolása példaértékű volt: a közös gondolkodásnak köszönhetően sikerült olyan teret kialakítani, amely mindenki számára megfelelő kikapcsolódást biztosít. Mivel a gondos előkészítésnek köszönhetően a kert az egész falu szívügye lett, így nagyon sokan jelezték segítő szándékukat: ki-ki lehetősége szerint ajánlott fel kézi vagy gépi segítséget, így végül olyan munkákat is sikerült elvégezni, amelyeket eredetileg nem is terveztek. A program végére a közösség számára nyilvánvalóvá vált, hogy összefogással még egy ilyen nagyobb léptékű átalakítást is véghez tudnak vinni.

Sikereiken felbuzdulva az egyesület további pályázat benyújtását tervezi, hogy befejezhessék a kert teljes felújítását. Szeretnék rendbe tenni a többi, még fel nem tárt utat. Ezek kötik össze a kialakított pihenőhelyeket egymással, s ha minden út rendben lesz, akkor az egész tavat meg lehet majd kerülni. Terveik közt szerepel még a sportpálya és kerítésének felújítása, kapuk és padok beszerzése. Mivel a kertben sok a fa és a cserje, ezek megjelölésével a botanikus kert jelleget is vissza lehetne idézni. A legnagyobb kihívásnak mégis a tó teljes rendbetételét érzik, de ebbe is belevágnak majd, mert nagy öröm lesz kicsiknek-nagyoknak, ha újra lehet majd csónakázni a tavon.