Mi is az a Zöldövezet program?

Zöldövezet programunk 2005-től működik, hogy a támogatás segítségével településeink még több és szebb zöldfelülettel gazdagodhassanak. A program azonban nemcsak környezetünk megóvását tűzte ki nemes céljául, hanem a közösségek összefogását, a környezettudatosság erősítését is.

Amennyiben érdekel hogyan tudnál részt venni közösségeddel a programban, írj nekünk a zoldovezet@okotars.hu címre!

Támogatók

Kapcsolat

Telefon: +36 1 411 3500
Fax: +36 1 411 3515
Web: www.okotars.hu
E-mail: info@okotars.hu
Székhely: 1056 Budapest, Szerb utca 17–19
Levelezési cím: H-1463 Budapest, Pf. 931

Park rehabilitáció Lakiteleken

A Zöldövezeti programon belül Park rehabilitáció Lakiteleken projekt keretében a Lakiteleki Faluszépítő Egyesület az Önkormányzattal egyeztetve célul tűzte ki a Széchenyi I. körút északi szakaszának, a nemrég bővített „Szivárvány Óvoda” előtti közterület, a szomszédos új parkolóhoz tartozó zöld területek, és az általános iskolába vezető gyalogos út környezetének felújítását. A „Tavaszi faültetés” program keretében került sor több mint 50 db fa, 700 cserje és 1320 évelő talajtakarók kiültetésére. A helyi iparosok kezét dicséri az óvoda előtt felállításra került ”S” alakú pad asztalokkal, továbbá 2 db támlás pad, 2 db hulladékgyűjtő elkészítése is. A két nap eseményén közel 250 fő önkéntes lakos (gyerekek, szüleik, nyugdíjasok) vett részt. Összesen 13 örökzöldet, 52 db fát, 443 db őshonos cserjét és 298 db nem őshonos cserjét, 1248 db őshonos évelő talajtakarót, 71 db nem őshonos évelő talajtakarót, ill. árvalányhajat sikerült elültetni.

Park rehabilitáció Lakiteleken  (Zöldövezet 2013) 2. fordulóPark rehabilitáció Lakiteleken  (Zöldövezet 2013) 2. forduló

Szervezet neve: Lakiteleki Faluszépítő Egyesület
Támogatás:
Település: Lakitelek (Bács-Kiskun)
Terület nagysága: 4300 m²
Elültetendő növények száma: 55 fa, 1471 cserje, 1278 évelő
Támogatási összeg: 600000 Ft

Részletek▸

Aradi utca 64. Társasház megújulása

Az Andrássy út, Székely Bertalan utca, Bajza utca által határolt területen az Aradi utca 64 szám alatt lévő 44 lakásos, három emeletes házban virágba borult a belső udvar. Reggelenként madárcsicsergésre ébrednek a lakók. A ház 280 négyzetméteres belső udvara, - amely korábban üresen tátongott és csak a szürke beton borított - a MOL és Ökotárs Alapítvány támogatásával a lakóközösség 10-12 fős lelkes kis csapatának összefogásával teljesen megújult. Emelt virágágyások kerültek kialakításra, az udvar központi részére egy csobogó helyeztek el, melyben futómuskátlit ültettek. A virágágyásokban 114 évelő növényt ültettek és négy cserjét helyeztek ki. Az elkészült kert a pesszimista lakókat is meggyőzte, egyre többen járnak le kertészkedni és beszélgetni az udvarra, ezért a távlati tervben szerepel a zöld terület növelése, székek és asztalok kihelyezése.

Az ön pályázata (Zöldövezet 2013) 2. fordulóAz ön pályázata (Zöldövezet 2013) 2. forduló

Szervezet neve: Társasház Budapest Aradi utca 64.
Támogatás:
Település: Budapest (Pest)
Terület nagysága: 280 m²
Elültetendő növények száma: 4 cserje, 114 évelő
Támogatási összeg: 500000 Ft

Részletek▸

A botfai Hüvös Kastély parkjának fejlesztése

Az Összefogás Botfáért Egyesület Zalaegerszeg-Botfa településrész valamennyi civil szervezetének és sok lakosának bevonásával a településrészen található Hüvös Kastély parkjának fejlesztését tűzte ki célul. A 6000 m2-es park jelentős átalakulása révén a helyi közösség és az ifjúsági házként működő kastélyba érkező csoportok számára is jóval több lehetőséget nyújt a fejlesztést követően pihenésre, ismeret szerzésre, természetismereti foglalkozások tartására, kulturális rendezvények befogadására. Az elültetett 26 db fából 8 db őshonos magyar gyümölcsfajta, mely mini „tündérkertet” varázsol a parkba, 10 db tölgyfa pedig szarvasgombával mikorrhizált, mellyel régiós referencia ültetvénye jött létre a Zalában még alig ismert agrár ágazatnak. A több mint 800 db fűszernövényből kialakított teraszos fűszerkert nem csak szebbé tette a parkot, hanem a helyi közösségek gyógy- és fűszernövény ismeretét és felhasználási igényét is kiszolgálja. A több mint 200 résztvevő (idősek, fiatalok, közösségi szolgálatot teljesítő gimnazisták) emlékül és a jövőbeni ragaszkodás erősítése érdekében saját fákat kapott gondozásra.

A botfai Hüvös Kastely parkjának fejlesztéseA botfai Hüvös Kastely parkjának fejlesztése

Szervezet neve: Összefogás Botfáért Egyesület
Támogatás:
Település: Zalaegerszeg (Zala)
Terület nagysága: 6000 m²
Elültetendő növények száma: 26 fa, 540 cserje, 900 évelő
Támogatási összeg: 363000 Ft

Részletek▸

Együtt a parkosabb Szentpéterszegért

A Szentpéterszegiek Baráti Körének Közhasznú Egyesülete Szentpéterszeg új főterét – a Piacteret a hozzá tartozó Tájház udvarával együtt - parkosította, tette zöldebbé, olyan térré, melyet szívesen használ a lakosság. A korábban kopár területet 10 db fával, 390 db cserjével és 134 db évelővel ültették be, a középen található nagy diófa köré egy körpad készült, valamint még három pad került kihelyezésre a parkban ill. az autóbuszmegállóban, hogy legyen hol leülni és a virágzó növényekben gyönyörködni pl. egy fagylalt elfogyasztása közben, vagy nyári estéken hűsölni a barátokkal. A Baráti Kör tagjain kívül még nyolc civil szervezet tagsága vett részt a megvalósításban, valamint az önkormányzat munkatársai és a lakosság tagjai.

Együtt a parkosabb Szentpéterszegért!Együtt a parkosabb Szentpéterszegért!

Szervezet neve: Szentpéterszegiek Baráti Körének Közhasznú Egyesülete
Támogatás:
Település: Szentpéterszeg (Hajdú-Bihar)
Terület nagysága: 1525 m²
Elültetendő növények száma: 7 fa, 505 cserje, 134 évelő
Támogatási összeg: 475000 Ft

Részletek▸

: Pilisszántó Faluközpont közösségi tér létrehozása

A program eredményeképp a 2246 m2 területű ingatlanon kb 1500 m2 felületű zöldpark került kialakításra. A növényzet elrendezése a tervezett funkciónak megfelelően történt. A fák és cserjék a terület külső szélein lettek elhelyezve így szabadon hagyva egy nagy füvezett teret a közösségi együttlétekhez. A program megvalósításában összesen 29 fő vett részt. Az ültetések alkalmával 600 db talajtakaró, 11 db fa és 96 db cserje került beültetésre, valamint jelentős területen füvesítés történt.

Az ön pályázata (Zöldövezet 2012 pályázati kiírás) 2. fordulóAz ön pályázata (Zöldövezet 2012 pályázati kiírás) 2. forduló

Szervezet neve: Pilisszántó Faluszépítő Egyesület
Támogatás:
Település: Pilisszántó (Pest)
Terület nagysága: 1950 m²
Elültetendő növények száma: 15 fa, 412 cserje, 100 évelő
Támogatási összeg: 570000 Ft

Részletek▸